Rastin retket – kaikki Saimaalle
Hankkeen toteutus ja tulokset:
Hankeaika 5.10.2022 – 31.10.2023
Laaja Saimaa on Etelä-Karjalan maakuntaa leimaava luontoympäristö, joka jää vieraaksi niille, joilla ei ole pääsyä vesille. Saimaan saaristoreitillä liikennöivä pyörälautta Rasti mahdollistaa pääsyn vesille eri ryhmille pyöräilemään tai ilman pyöriä. Hankkeen tavoitteena oli lisätä Rastin sekä retkien tunnettuutta sekä tehdä lähtö ja osallistuminen Saimaan retkille helpommaksi tuotteistamalla retkiä yhdessä yrittäjien kanssa. Hanke sai innostuneen vastaanoton luonto- ja matkailualan yrittäjiltä, kouluilta sekä kuntien matkailusta vastaavilta.
Karttaesite ja aikataulut:
Kesälle 2023 Rasti-lautan aikatauluun sisällytettiin viikoittainen saariretki. Saimaan saaristoreitin karttaesite uusittiin yhdessä kuntien kanssa ja teetettiin 8000 kpl painos, jota jaettiin
- Matkamessuilla Helsingissä tammikuussa
- Karjalan Erämessuilla Imatralla kesäkuussa
- Saimaa Cycle Tour-tapahtumassa Imatralla heinäkuussa
- Reitin kunnissa ja kuntien matkailuinfoissa
- Rasti-lautalla.
Yrittäjät mukaan:
Hankkeen käynnistyessä lähetettiin tiedote matkailu- ja ohjelmapalveluyrityksille sekä yhdistyksille ja yrityksille. Järjestettiin infotilaisuus, jossa hanketta esiteltiin ja tarjottiin mahdollisuudesta testiretkiin, jotka voitiin markkinoida takuulähtöintä. Yrittäjien tehtävänä oli suunnitella saarituotepaketteja Ilkonsaareen ja Ruuhonsaareen Rasti-lautalla kesän 2023 aikana. Yrittäjien retkiä toteutui yhteensä 5kpl.
Saimaa tutuksi koululaisille ja erityisryhmille Saimaalle:
Koululaiset olivat yksi tärkeä kohderyhmä hankkeessa. Etelä-Karjalan Eräviikon puitteissa toteutettiin Saimaan Saaristoreittiä esittelevä vierailu Lyseon ja Kimpisen lukioilla.
Leader Länsi-Saimaan hankealueen koulut pääsivät Saimaa- retkelle pyörälautta Rastin kyydissä. Yhteensä järjestettiin 3 retkeä, joihin osallistui oppilaita kolmesta eri koulusta. Kesäkuun alussa Sarviniemipäivänä oli mahdollisuus päästä Rasti-lautan kyytiin. Heinäkuussa Saimaan latu ry järjesti saariretken Ruuhonsaareen eläkeläisille ja ikäihmisille. Lokakuussa järjestettiin erityisryhmille mahdollisuus tutustua Karhusaaren luontopolkuun, mukana mm. maahanmuuttajia.
Toimintatarvikkeita Rastille ja retkille:
Rasti-lautan matkustajille hankittiin tarvikkeita viihtymisen ja tekemisen lisäämiseksi ja tapahtumajärjestäjien tarvikkeiden kuljetusta varten:
Lautalle:
- 4kpl kiikareita maisemien ja lintujen tiirailuun, hyvällä onnella jopa norppien bongaamiseen.
- lapsille norppapuuhavihkoja, jotka saatiin lahjoituksena Luonnonsuojeluliitolta.
Saarella käytettäväksi:
- Riippumattoja 2kpl
- Pihapelejä 2kpl
Kuljetusvälineet retkijärjestelyihin:
- nokkakärryt ja kottikärryt
Omatoimiretkeilijät huomioitiin myös:
Ohjeet omatoimiretkeilijöille ovat Ekvasin sivuilla kohdassa ”Toiminta retkikohteissa”.
- Saariretkien toimintaohje
- Retkietiketti, jokaisen oikeudet
- Veneilijän ohje
- Retkeilijöiden käyttöön suunniteltiin retkeilybingo sekä erilaisia retkiruokareseptejä.
Viestintä:
Saariretkien markkinointi- ja viestintäkampanja toteutettiin sosiaalisessa mediassa (Facebook ja Instagram). Retkiä järjestävät yritykset toteuttivat itse omat markkinointikampanjansa ja Virkistysaluesäätiö jakoi retkimainoksia eteenpäin eri viestintäkanavissa. Saariretkistä tiedotettiin mm. sosiaalisessa mediassa (Instagram ja Facebook), Virkistysaluesäätiön kotisivuilla, kesälehdissä sekä Etelä-Karjalan tapahtumakalenterissa.
Mietteitä hankkeen jälkeen:
Tällä hankkeella tehtiin pohjatyö saarikohteiden matkailumahdollisuuksille. Niin Ruuhonsaari kuin Ilkonsaarikin ovat monipuolisia luontokohteita, joissa luontomatkailuyrittäjät toteuttivat suunnittelemiaan tuotepaketteja. Rastilautan kuljettamien testiryhmien osallistujat saivat tutustua Saimaan saariston helmiin, luonto- ja Saimaa Geoparkin geokohteisiin, monet olivat ensimmäistä kertaa Saimaalla.
Yrittäjien retkille osallistuneet asiakkaat olivat tyytyväisiä, kysyntää olisi varmasti mahdollista kasvattaa saadun kokemuksen pohjalta. Uuden matkailutuotteen tunnetuksi saamiseen menee useampi vuosi, toimintaa olisi tärkeää pystyä jatkamaan. Hanke osoitti sen, että taloudellisesti kannattaviksi saariretket saa vain täysillä Rastilautan matkustajamäärillä. Voisiko jatkokehittelynä olla useampien yrittäjien toteuttamat saariretkipaketit samaan aikaan?