Siirry pääsisältöön

Huuhanrannan palvelujen ja saavutettavuuden kehittäminen

Ruokolahden Utulassa sijaitseva Huuhanranta on ainutlaatuinen 1,5 km pitkä hienohiekkainen, kirkasvetinen ja matala hiekkaranta eteläisellä Saimaalla ja suosittu Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön ylläpitämä virkistysalue. Huuhanranta on kasvavan kiinnostuksen kohteena ja ranta valittiin 2.7.2021 Helsingin Sanomissa Suomen hienoimmaksi hiekkarannaksi. 

Säätiö on hankkinut alueelta omistukseensa 6,5 ha alueen vuonna 2007 ja vuokrannut 7 ha lisäalueen vuosiksi 2023-2033, jolloin säätiö pääsee nyt kehittämään koko aluetta.  

Yleishyödyllisen investointihankkeen tavoitteena on parantaa Huuhanrannan saavutettavuutta mahdollisimman esteettömäksi ja täydentää retkeilypalveluja kaikille kävijäryhmille luonnon ehdoilla. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että uusien ajo- ja pysäköintijärjestelyjen ansiosta ajoneuvoilla ajo suoraan rantaan tulee tarpeettomaksi ja toivotunlainen, ympäristöä säästävä liikkuminen alueella ohjeistetaan opastein ja puomein. 

Hankkeesta hyötyvät lähialueen asukkaat ja lisäksi alueen vetovoima matkailukohteena kasvaa, ja toisaalta alueen palvelujen riittävyys paranee kasvavalle kävijämäärälle. Yksi tärkeä käyttäjäryhmä ovat Saimaan Saaristoreittiä kiertävät pyörämatkailijat, joille Huuhanranta tarjoaa viihtyisän pysähtymis- tai leiriytymispaikan.  

 Hankkeessa: 

  1. Parannetaan ja laajennetaan pysäköintipaikkoja, joihin autojen pysäköinti ohjataan. 
  2. Rakennetaan ja osin kunnostetaan ajoväylä alas rannalle pysäköintipaikalta.  
  3. Rakennetaan rannantasolle ns. Invaparkki. 
  4. Alueen opasteet päivitetään, rantaan ajo ja pysäköinti ohjataan uusilla liikennemerkeillä.  
  5. Rakennetaan invaparkista nuotiokatokselle ja siitä rantaan asti jatkuva pyörätuolikelpoinen tiivispohjainen kulkuväylä. 
  6. Rakennetaan uudet nuotiokatos ja kompostikäymälä mahdollisimman esteettöminä vuokratulle lisäalueelle. 
  7. Muut rantaan vievät ajotiet puomitetaan.